Algemeen

Een stukje geschiedenis
Een ware belevenis
Een ontspannende dag


Een stukje geschiedenis…

Bunschoten-Spakenburg is de thuishaven van de grootste vloot van originele zeilende vissersschepen op de voormalige Zuiderzee. De haven, gelegen midden in het centrum van Spakenburg, ademt nog de sfeer van het oude vissersdorp, met zijn oude gerestaureerde botterwerf, visafslag en natuurlijk de afgemeerde schepen. De vloot bestaat momenteel uit 20 schepen zoals Botters, Schouwen, Staverse Jol, Bons en een Aak.

De ‘stichting tot behoud en exploitatie van de Spakenburgse bottervloot’ is een stichting zonder winstoogmerk en handelt onder de verkorte naam ‘Botterverhuur Spakenburg’. De stichting coördineert de verhuur van deze voormalige Zuiderzee vissersschepen.

De verhuuropbrengsten worden volledig gebruikt voor het onderhoud en restauratie van deze vaak meer dan 100 jaar oude varende monumenten.

 

 


Een ware belevenis…

Zeilen met zo’n vissersschip is een ware belevenis. Onder leiding van onze vakbekwame schippers en bemanning wordt een actieve deelname tijdens het varen gestimuleerd.

Zij zijn allen in het bezit van vaarbewijs 1 en 2 en staan garant voor een fijne, maar ook veilige vaartocht. Voor de schipper en zijn bemanning is het steeds een groot plezier u te vertellen over het leven aan boord en de visvangst op de voormalige Zuiderzee en later IJselmeer. Botterverhuur Spakenburg organiseert voor bedrijven en particulieren tochten vanuit Spakenburg op de randmeren of naar iedere gewenste haven rond het IJselmeer.

De zeiltochten kunnen worden gecombineerd met een barbecue op een eiland of een bezoek aan het stoomgemaal Hertog Reijnout te Nijkerk. De tijdsduur en programma van de tocht wordt in overleg met u samengesteld en kan variëren van een uur tot meerdere dagen.


 

Een ontspannende dag

Veel bedrijven en verenigingen laten hun Nederlandse en buitenlandse relaties proeven van deze oeroude Hollandse bedrijvigheid, al of niet gecombineerd met een lunch aan boord.

Particulieren kunnen voor iedere gelegenheid een botter huren en zijn verzekerd van een interessante en ontspannende dag. Als u geďnteresseerd bent in een bottertocht met uw bedrijf of familie kunt u het best zo snel mogelijk reserveren. Met een telefoontje, fax of e-mail weet u of er een botter voor u vrij is.